Lecznicze właściwości czosnku

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Lecznicze właściwości czosnku Tag: cholesterol    czosnek    naturalny antybiotyk    przeciwutleniacze    wolne rodniki

Czosnek ogólnie znany jest jako ostra przyprawa do dań o charakterystycznym smaku. Roślina ta popularna  jest głównie we włoskich restauracjach. Być może będziesz zaskoczona, ale jest to również roślina o najpotężniejszych właściwościach leczniczych. Obecnie wiele informacji dotyczących korzystnego wpływu czosnku na system odpornościowy człowieka zostało wsparte nowoczesnymi badaniami naukowymi. Nie ma wątpliwości, że czosnek mógłby zastąpić niejeden z dostępnych na rynku leków OTC.

Lecznicze działanie czosnku wykorzystywane już od kilkudziesięciu lat?

Już od dawna czosnek był szeroko stosowany w lecznictwie. Wielu ziołoleczników uznało tą roślinę za „cudowny lek” zwalczający przeziębienia i grypę, a także stwierdzono, że jest to produkt działający zapobiegawczo przeciwko różnym chorobom.

W czosnku znajdują się dwa główne składniki lecznicze, które bardzo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, tj. allicyna i siarczek diallilu. W zależności od intensywności smaku czosnku, może się znajdować w nim różna zawartość siarki. Z reguły im jest on mocniejszy, tym więcej ma w sobie tej substancji. Warto zwracać na to uwagę, ponieważ wtedy czosnek ma znacznie większy potencjał leczniczy.

Istnieją bardzo pozytywne fakty dotyczące działania leczniczego czosnku. Niewątpliwie jednym, najbardziej interesującym z nich, jest sugestia, że czosnek jest pomocy w regulowaniu ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu.

Współczesna nauka wykazała, że czosnek jest silnym, naturalnym antybiotykiem o szerokim spektrum działania. W przeciwieństwie do zwykłych antybiotyków, na czosnek bakterie nie rozwijają odporności. Oznacza to, że z jego pozytywnych właściwości można korzystać przez długi czas, bez ryzyka uodpornienia się na jego działanie jakichkolwiek szczepów bakterii.

Badania naukowe wykazały również, że czosnek ma bardzo silne właściwości przeciwutleniające. Antyoksydanty w nim zawarte chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zawiera on zdecydowanie większą niż w goździkach ilość tych cennych substancji. W efekcie nie tylko wzmacniamy odporność organizmu, a także spowalniamy procesy starzenia zewnątrzpochodnego.

Jednak nie każdy z nas preferuje ostry smak i zapach czosnku. Na szczęście dla tych osób którym zależy na pełnym wykorzystaniu właściwości czosnku, wymyślono specjalne suplementy diety go zawierające. Ogromną zaletą stosowania tych środków jest to, że dzięki temu unikamy powstawania uciążliwego i nieprzyjemnego zapachu z ust. Efekt leczniczy jest tak samo skuteczny jak w przypadku świeżego czosnku.

Czosnek, a rak

Coraz więcej dowodów naukowych sugeruje, że czosnek może odgrywać znaczącą rolę w ograniczania niekontrolowanych procesów komórkowych prowadzących do powstawania raka. Główną rolę odkrywają tu składniki czosnku, które kolidują z komórkami nowotworowymi i ograniczają ich proliferację.

W jednym z badań stwierdzono, że ludzie żyjący we Włoszech, którzy z chęcią spożywają potrawy z dodatkiem dużej ilości czosnku, znacznie rzadziej chorowali na taka żołądka niż ludzie żyjący w innych krajach.

W innym badaniu prowadzonym na zwierzętach przez J. Miller’a, stwierdzono, że czosnek zmniejszał ryzyko występowania raka sutka oraz raka jelita grubego o ok. 70%.
W związku z powyższym nie dziwi, że czosnek ciągle znajduje szerokie zastosowanie w profilaktyce oraz leczeniu rozmaitych chorób.

Czy spożywanie czosnku ma jakieś skutki uboczne?

Niestety jak większość produktów, czosnek również nie jest doskonały i spożyty w nadmiarze może wywołać różne skutki uboczne.  Oprócz nieprzyjemnego zapachu z ust istnieją inne powikłania. Surowy czosnek ma bardzo silne działanie i zjedzenie zbyt dużej jego ilości w tej postaci może podrażnić, a nawet uszkodzić przewód pokarmowy.

Ponadto zdarzają się również reakcje uczuleniowe na czosnek. Objawy czosnkowej alergii obejmują wysypkę skórną, podwyższenie temperatury, a także silne bóle głowy. Ponadto podejrzewa się, że czosnek ma potencjał zakłócający procesy  krzepliwości krwi. Z tego względu lepiej go unikać w czasie przed ważnym zabiegiem chirurgicznym. Spożywając czosnek kieruj się zdrowym rozsądkiem. Jeżeli chcemy wykorzystać właściwości lecznicze czosnku, a nie profilaktyczne – warto również zasięgnąć porady lekarza.
Ze względu na bardzo korzystne działanie czosnku, każdy z nas powinien zadbać o to, aby roślina ta regularnie wzmacniała smak potraw przez nas spożywanych. W szczególności, że czosnek to roślina ogólnodostępna i tania.

 

 

O Marzena Wielgus 77 artykułów
Wiele rzeczy można powiedzieć o Marzenie Wielgus, ale przede wszystkim wiadomo, że są one przewidujące i doceniane, oczywiście są również precyzyjne, obiektywne i idealistyczne, ale w mniejszych dawkach i często są też rozpieszczane przez nawyki bycia agonującymi. Jednak jej uprzedzająca natura jest tym, co najbardziej lubi. Ludzie często liczą na siebie i jej spostrzegawczą naturę, szczególnie gdy potrzebują pomocy lub wsparcia. Nikt nie jest doskonały, a Marzena ma również wiele mniej pożądanych aspektów. Jej drapieżna natura i bezczelność powodują wiele pretensji i powodują, że jest co najmniej niewygodna. Na szczęście jej doceniająca natura zapewnia, że nie jest tak często.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*