Niezwykłe właściwości błonnika

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Niezwykłe właściwości błonnika Tag: błonnik    cholesterol    otręby    produkty zbożowe    zaparcia

Błonnik (włókno pokarmowe) –  to zespół substancji komórkowych roślin, które są nietrawione i niewchłaniane w przewodzie pokarmowym człowieka. To substancja o charakterze polisacharydowym, w skład której wchodzą: celuloza, hemiceluloza, pektyny, gumy, śluzy i o charakterze niepolisacharydowym, w skład której wchodzą lignina i kutyna.

Błonnik posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest bardzo skuteczny przy zaparciach i bólach towarzyszącym hemoroidom, ponieważ zwiększa zawartość wody w kale, przez co łatwiej go wydalić z organizmu. Błonnik posiada również właściwości opóźniające przemianę węglowodanów poprzez częściowe uniemożliwianie dostępu glukozy do krwi, co prowadzi do zmniejszenia wydzielania insuliny i pomaga w utrzymaniu stabilnej ilości cukru we krwi.

Warto zaznaczyć, że błonnik jest bardzo ważnym składnikiem diety odchudzającej. Pod wpływem wody pęcznieje, wypełnia żołądek, przez co zmniejsza się uczucie głodu, posiada również właściwości opóźniające moment, kiedy pożywienie opuszcza żołądek.

Zażywanie błonnika jest zalecane dla osób borykających się z problemem wysokiego cholesterolu. Pektyny są rozkładane do trójkarboksylowych kwasów tłuszczowych, które opowiadają za hamowanie biosyntezy cholesterolu w wątrobie.  Błonnik dzięki swej konsystencji wyłapuje i usuwa kwasy żółciowe z jelit. Wątroba używa ich do produkcji cholesterolu, kiedy zostaną usunięte, poziom cholesterolu jest znacznie niższy. Błonnik posiada również właściwości oczyszczające organizm. Pomaga eliminować wszelkie niekorzystne dla zdrowia toksyny, kwasy żółciowe, metale ciężkie, substancje rakotwórcze. Pektyny występujące w owocach skutecznie obniżają poziom azotynów w organizmie.

Przyjmuje się, że średnie spożycie błonnika kształtuje się na poziomie 15 gram na dobę. W krajach nieuprzemysłowionych spożycie błonnika wynosi ok.  60 gram dziennie. Należy zaznaczyć, że zbyt duża ilość dawki błonnika może spowodować bóle brzucha, wzdęcia oraz zmniejszyć skuteczność innych leków.

Błonnik jest naturalnym składnikiem owoców, warzyw, produktów zbożowych (pieczywo razowe i żytnie, otręby zbożowe, musli, kasze, naturalne płatki zbożowe).  Nie  występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego m.in. ryby, mięso, mleko, jaja, masło, oleje. Współcześnie przemysł spożywczy wzbogaca swoje produkty w niewielkie ilości błonnika. Kupując produkty spożywcze warto przeczytać na opakowaniu, czy dany produkt zawiera błonnik. Również na rynku pojawia się coraz więcej suplementów z błonnikiem np. błonnik z ananasem, błonnik + betakaroten + cynk + Vitamina C, Apichrom.

O Marzena Wielgus 77 artykułów
Wiele rzeczy można powiedzieć o Marzenie Wielgus, ale przede wszystkim wiadomo, że są one przewidujące i doceniane, oczywiście są również precyzyjne, obiektywne i idealistyczne, ale w mniejszych dawkach i często są też rozpieszczane przez nawyki bycia agonującymi. Jednak jej uprzedzająca natura jest tym, co najbardziej lubi. Ludzie często liczą na siebie i jej spostrzegawczą naturę, szczególnie gdy potrzebują pomocy lub wsparcia. Nikt nie jest doskonały, a Marzena ma również wiele mniej pożądanych aspektów. Jej drapieżna natura i bezczelność powodują wiele pretensji i powodują, że jest co najmniej niewygodna. Na szczęście jej doceniająca natura zapewnia, że nie jest tak często.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*